Article de Périodique
Quelques repères pour une histoire de l'ivresse (2002)
(Several milestones for a history of drunkenness)
Auteur(s) :
GARRIER G.
Article en page(s) :
364-367
Refs biblio. :
13
Domaine :
Alcool / Alcohol
Langue(s) :
Français
Note générale :
Alcoologie et Addictologie, 2002, 24, (4), 364-367
Résumé :
FRANÇAIS :
Dès l'Antiquité gréco-romaine, les "bonnes" ivresses procurées par le vin largement coupé d'eau sont soigneusement distinguées des "mauvaises" ivresses, sources de dépravation et de violences, issues d'une consommation immodérée de vin pur. Au Moyen-Âge, l'ivresse est dénoncée par les autorités religieuses et politiques. Elle est très sévèrement punie. C'est au XVIIIème siècle qu'apparaît la tolérance. Les peines judiciaires sont allégées, l'Église introduit la notion d'"intempérance", péché véniel. Avec le grand essor de la viticulture et de la production de vin et d'alcool, l'ivresse se banalise. (Résumé d'auteur)
ENGLISH :
In Ancient Greece and Rome, "good" forms of drunkenness, obtained by wine largely diluted in water, were carefully distinguished from "bad" forms of drunkenness, responsible for depravity and violence, resulting from excessive consumption of pure wine. In the Middle Ages, drunkenness was denounced by religious and political authorities and was very severely punished. Tolerance of alcohol dates from the 18 th century. Legal sentences were reduced, and the Church introduced the concept of "intemperance", a venial sin. Drunkenness became commonplace with the marked growth of vineyards and the production of wine and alcohol. (Author' s abstract)
Dès l'Antiquité gréco-romaine, les "bonnes" ivresses procurées par le vin largement coupé d'eau sont soigneusement distinguées des "mauvaises" ivresses, sources de dépravation et de violences, issues d'une consommation immodérée de vin pur. Au Moyen-Âge, l'ivresse est dénoncée par les autorités religieuses et politiques. Elle est très sévèrement punie. C'est au XVIIIème siècle qu'apparaît la tolérance. Les peines judiciaires sont allégées, l'Église introduit la notion d'"intempérance", péché véniel. Avec le grand essor de la viticulture et de la production de vin et d'alcool, l'ivresse se banalise. (Résumé d'auteur)
ENGLISH :
In Ancient Greece and Rome, "good" forms of drunkenness, obtained by wine largely diluted in water, were carefully distinguished from "bad" forms of drunkenness, responsible for depravity and violence, resulting from excessive consumption of pure wine. In the Middle Ages, drunkenness was denounced by religious and political authorities and was very severely punished. Tolerance of alcohol dates from the 18 th century. Legal sentences were reduced, and the Church introduced the concept of "intemperance", a venial sin. Drunkenness became commonplace with the marked growth of vineyards and the production of wine and alcohol. (Author' s abstract)
Affiliation :
Univ. Louis-Lumière, Lyon 2
France
France